Morots- och bönsallad med smak av apelsin

Morots- och bönsallad med smak av apelsin

När apelsin möter yoghurt och kryddor från fjärran land blir smaken läskande och överraskande god.

Denna sallad passar på vilket buffetbord som helst men är även roligt och gott tillbehör till alla sorters grillat.

Ingredienser

  • 400 g haricots verts
  • 300 g morötter
  • 300 g black eye bönor

Dressing:

  • Saft och rivet skal av 0,5 apelsin
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 100 g vitost
  • 4 msk solroskärnor
  • 0,5 kruka färsk koriander

Harissayoghurt:

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk harissa kryddblandning

Såhär gör du

  1. Blanda först ihop ingredienserna till Harissayoghurten och låt den stå kallt.
  2. Koka haricots verts i lättsaltat vatten så att de ännu har spänst och spola därefter i kallt vatten.
  3. Skala morötterna och skär dem i mycket tunna skivor med hjälp av en osthyvel eller potatisskalare.
  4. Skölj bönorna och lägg dem på ett fat tillsammans med haricots vetts och morötter.
  5. Blanda dressingen och häll över salladen.
  6. Smula osten, solroskärnor och korianderblad över salladen.
  7. Servera med yoghurten.