Ceasarsallad

Ceasarsallad

Om man ska ha dressing eller inte till sin sallad är så klart en smakfråga. Men i den klassiska Ceasarsalladen är det just dressingen som spelar huvudrollen! Du kanske är en av de som tror att du inte gillar sardeller? Men jo, i denna utsökta komposition gör du det. Läckrare krydda finns inte. Njut!

Ingredienser:

4 portioner

2 romansallad
0,5 rödlök
1 dl färskriven Parmesanost
2-3 kycklingfiléer
1 paket bacon
nymalen svartpeppar

Dressing
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
0,5 pressad lime eller citron
1 krossad vitlöksklyfta
2,5 dl rapsolja
2 sardeller eller 3-4 ansjovisfiléer
1 dl finriven Parmesanost
1 tsk flingsalt
nymalen svartpeppar

formbröd
smör
persilja

Låt alla ingredienser till dressingen stå framme en stund så att de alla har rumstemperatur. Lägg äggulorna, dijonsenap, limesaften och den krossade vitlöken i den smala vispskålen till en stavmixer. Mixa allt på hög hastighet och häll därefter över rapsoljan medan mixern fortfarande är kvar i skålen. Sätt på mixerstaven igen och vicka den under tiden så att olja allt eftersom blandas in. När du till slut drar mixern sakta uppåt har du en god, slät majonnäs. Om du inte har en stavmixer går det lika bra med elvisp och skål. Tillsätt då oljan gradvis som en tunn rinnande stråle under kraftig vispning. Tillsätt sardellerna och parmesanosten med salt och peppar och kör stavmixern ytterligare en kort stund så att allt blandas väl. Låt dressingen stå kallt till salladen är klar.

Tillaga kycklingen saftig med fin yta på grill eller i ugn. Knaperstek mindre bitar av bacon och lägg på en bit hushållspapper. Riv hälften av romansalladen i lagom bitar och blanda med hälften av dressingen.

Fördela återstående romansalladsblad på ett fat. Lägg skivad rödlök över. Fördela den dressingblandade salladen över med kyckling och bacon på topp.

Stek egna brödkrutonger till i smör och persilja för extra lyx. Återstående dressing serveras i skål bredvid. Mums!